zondag 14 april 2013

NICO VAN DEN HAM | POETIN | AMNESTY | VRIJE MENINGSUITING

Amsterdam maandagmorgen 8 april ong. 09.30 uur. Ik ga naar mijn werkplek, de centrale bibliotheek van Amsterdam en fiets dan altijd via de Wibautstraat.
Dit keer fiets ik via de Amstel. De Amstel ligt parallel aan de Wibautstraat en dat is dus nagenoeg niet omrijden. Ik fiets over de Amstel omdat ik nieuwsgierig ben.

Museum Hermitage is gelegen aan de Amstel en wat later op de dag zal daar een klein  kalend Russisch mannetje samen met Beatrix wat heen en weer gaan lopen en gezamenlijk zullen zij een gordijntje opentrekken.

Voordat er nu weer mensen gaan bellen of mailen om mij uit te gaan leggen dat je met je fiets niet over de Amstel kunt rijden, voor die mensen, de straat die naast de rivier de Amstel loopt, in de buurt van de Hermitage heet ook Amstel.
Bellen ze daar dan voor? Ja dat gebeurt.

Eenmaal bij de Hermitage aangekomen, sprak ik een jonge vrouw van Amnesty aan die spandoeken en ander protestmateriaal aan het aanbrengen was en vertelde haar dat ze heel goed werk verrichte.
Ik vertelde haar ook, dat het goed zou zijn als ze ook zou gaan protesteren tegen het Nederlandse beleid, omdat het in Nederland ook slecht gesteld is met van alles en nog wat en dan met name de VRIJE MENINGSUITING.
Het valt nog wel mee in Nederland was haar antwoord.

Later op de dag, toen ik weer naar huis ging, nu wel via de Wibautstraat moest ter hoogte van de Hermitage van een politieagent in zo’n bestrijdingsmiddelen-geel politiejasje van mijn fiets afstappen. Ik moest maar omrijden want ik mocht er niet langs. Auto's mochten wel gewoon door, voetgangers ook, fietsers aan de andere kant van de weg konden ook gewoon doorrijden. De logica van het verbod zag ik dan ook niet in, want ik mocht ook niet als voetganger, met de fiets aan de hand doorlopen.

Ik heb toen tegen die agent gezegd dat het wel heel erg veel overlast geeft als zo'n crimineel op bezoek is. De diender ontplofte zowat en zij dat ik op mijn woorden moest passen, omdat dat anders wel eens gevolgen voor mij zou kunnen hebben.


Een laffe gozer als ik ben, heb ik mij snel uit de voeten gemaakt en ben met mijn fiets aan de hand, manoeuvrerend tussen de rijdende file, de drukke 4 baans Wibautstraat overgestoken. De vele automobilisten moesten noodgedwongen voor mij remmen en sommigen staken de middelvinger op. De politieagent schreeuwde mij van alles na, maar ik liep snel tussen de claxonerende auto’s door en riep fuck yourself .
Dat was tegen de tuterende automobilisten (niet tegen die diender hoor! Ik kijk wel uit!) en heb over het andere fietspad mijn weg vervolgd.
Heel veel tegelijk in korte tijd dus en allemaal zoals het in Amsterdam hoort te gaan.

Eenmaal ’veilig’ thuisgekomen zag ik op teletekst van de Amsterdamse TV zender AT5, dat de politie kunstenaar Harry van Gestel gearresteerd had en geboeid had afgevoerd en opgesloten. Hij had op zijn eigen etalageruit de tekst 'POETIN FUCK YOURSELF' geschreven en dat is beledigend voor de kleine Russische dictator vond de politie.
Stel je voor als Vladimir had besloten te gaan winkelen, al dan niet te samen met Beatrix en zij zouden net bij die etalage zijn terechtgekomen.
Wat heb ik dan toch weer een geluk gehad realiseerde ik mij, want ik ben niet gearresteerd. Ik heb geen etalageruit waar ik FUCK YOURSELF kan opkalken, maar ik heb wel FUCK YOURSELF geroepen tegen tuterende automobilisten en heb ook tegen de in het gifgeel geklede diender gezegd dat het wel veel overlast geeft als zo’n crimineel op bezoek is.

Nou trekt die Poetin zich van geen enkel protest wat aan heb ik begrepen.
Bovendien lijkt het mij een heel geil mannetje. Een geil mannetje die misschien wel heel erg opgewonden zou zijn geraakt door de tekst van de kunstenaar en het daardoor voor hem misschien juist helemaal niet beledigend over zou zijn gekomen.

Datgene wat ik tegen die agent heb gezegd is natuurlijk niet tweeërlei uitlegbaar.

Waarom ik dat dan gezegd heb? Nou ja, ik heb gelezen dat de kleine Rus, maar grote tiran mensen die het niet met hem eens zijn, langdurig op laat sluiten of zelfs laat verdwijnen. Denk aan de leden van de Russische punkband Pussy Riot die zijn veroordeeld tot twee jaar strafkamp onder zeer zware omstandigheden.

Ik heb gelezen over de invallen door de Russische politie bij kantoren van Amnesty Internationaal en Human Rights Watch en vele honderden andere maatschappelijke organisaties.
Ik heb gelezen over activisten en kritische journalisten in Rusland, die moeten vrezen voor hun leven. Geregeld worden journalisten onder uiterst schimmige omstandigheden vermoord.

Ik heb gelezen over de Russische homo’s die onder het oog van de politie in elkaar worden geramd.

Ik dacht in al mijn naïviteit, dat ik het bovenstaande dan allemaal wel crimineel mocht vinden en dan ook wel mocht zeggen dat als zo’n crimineel op bezoek is, dat dat dan aardig wat overlast geeft. Crimineel is toch geen scheldwoord, maar alleen maar een woord om aan te geven wat iemand is.
Dat ik dacht dat ik dat wel mocht zeggen, kwam blijkbaar door een tijdelijke stoornis in mijn hersenen en dat realiseerde ik mij gelukkig ook al weer snel. Want ik weet maar al te goed dat we hier in Nederland heel erg snel Rusland achterna gaan en al zijn gegaan en dan met name inzake het recht op vrije meningsuiting.

Dat recht staat nog steeds in de boeken beschreven, maar is in dit keurigerechtsstaatje inmiddels al lang vervlogen! Ik heb er helaas inmiddels al veel ervaring mee.

Die kanjer van Amnesty deed goed werk, daar aan de Amstel.
Maar dat het in Nederland allemaal nog wel mee valt, dat heeft zij goed mis.

Ik ga een open brief schrijven aan Poetin en ook aan Amnesty en dat zal dan tevens mijn volgende bericht zijn.


NASCHRIFT: 15-04-2013 LEUK OM TE WETEN:
Achter een weblog zoals deze zit natuurlijk een 'werkgedeelte' zoals ik het maar even zal benoemen. Het zogenaamde dashboard. Pagina's waar ik alleen bij kan d.m.v. het invoeren van een wachtwoord.
Daar kan ik mijn berichten opstellen, de site zijn opmaak geven enz..

Ik kan daar ook zien hoe vaak mijn site is bezocht. Ik kan ook zien vanuit welk land mijn site is bekeken. Dat gebeurde nooit vanuit Rusland! Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe vaak dat nu wel is gebeurd en nog steeds gebeurt, sinds ik bovenstaand bericht heb geplaatst.
Tot nu toe maar liefst 75 keer. Ze houden ons daar in Rusland wel in de gaten!